فهرست مطالب

حیات - سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1399)

فصلنامه حیات
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 87، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا طیبی میانه، فرنوش رشوند، فریبا عبدالهی* صفحات 238-250
    زمینه و هدف

    اختلالات خواب در بیماران دیابتی نوع دو به علت ایجاد مقاومت به انسولین عامل خطری برای تشدید بیماری به شمار می رود. از این رو بررسی عوامل موثر در بهبود خواب بیماران دیابتی یک ضرورت برای مراقبان سلامت است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین کیفیت خواب و خودمدیریتی در بیماران مبتلابه دیابت نوع دو انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی است. تعداد 170 نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین در سال 98-1397 به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب Kathy Culpepper Richards و ابزار خودمدیریتی دیابت (DSMQ) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آمار توصیفی/ تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره کیفیت خواب مبتلایان به دیابت نوع 2، 90/25±89/49 (دامنه بین 100-0) و میانگین نمره خودمدیریتی 80/6±82/31 (دامنه بین 48-0) بود. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد ارتباط معنادار بین کیفیت خواب با خودمدیریتی وجود دارد (05/0<p). همچنین مدل رگرسیون خطی گام به گام نشان داد حیطه های بهداشتی و فعالیت فیزیکی خودمدیریتی و متغیرهای وضعیت تاهل و وزن بیماران تاثیر معناداری بر کیفیت خواب آن ها داشته است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد افزایش میزان خودمراقبتی بیماران، استفاده از سیستم های بهداشتی و مراقبتی، افزایش میزان فعالیت روزانه و داشتن وزن پایین می تواند به عنوان یک پیش گویی کننده در بهبود کیفیت خواب بیماران باشد. بنابراین فراهم سازی برنامه های زیرساختی نظیر آموزش مداوم و ارایه برنامه های مراقبتی متناسب با بیماران دیابتی جهت بهبود فعالیت های خودمدیریتی، افزایش فعالیت فیزیکی روزانه، افزایش استفاده از سیستم های بهداشتی، کنترل وزن ایده آل، می تواند در بهبود کیفیت خواب این گروه از بیماران که سهم قابل توجهی از بیماری های مزمن جوامع را به خود اختصاص می دهند، موثر باشد.

    کلیدواژگان: خواب، خودمدیریتی، دیابت نوع دو
  • مجتبی بابایی خورزوقی* صفحات 251-265
    زمینه و هدف

    با افزایش سن، برخی تغییرات فیزیولوژیک موجب بروز اثرات منفی در الگوهای راه رفتن می شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثربخشی 6 هفته تمرینات منتخب چرخشی بر پارامترهای فضایی و زمانی راه رفتن سالمندان مرد بوده است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است. تعداد 38 نفر از کارکنان و بازنشستگان بالای 60 سال دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1398، به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب و با تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل (19 نفری) تقسیم شدند. ارزیابی پارامترهای راه رفتن از طریق مارکرگذاری آزمودنی ها در تنه و اندام تحتانی، به همراه فیلم برداری همزمان از سه جهت (قدام، خلف و جانب) با دوربین کانن 700D و بارگذاری فیلم ها در نرم افزار کینوویا، به انجام رسید. مداخله تمرینی به مدت شش هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 60 دقیقه اعمال گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و همچنین از روش آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان از اختلاف معنادار بین گروهی در تعداد گام در یک دقیقه (کادنس) (001/0<p)، سرعت گام برداری (019/0=p)، زمان استراید (001/0<p)، زمان استپ (001/0<p)، زمان استنس یا استقرار (002/0=p)، زمان نوسان (001/0<p) و زمان حمایت دوگانه (014/0=p) می دهد، اما در سایر پارامترها از قبیل طول استراید (102/0=p)، طول استپ (137/0=p) و عرض گام (089/0=p) اختلاف معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    اجرای 6 هفته تمرینات ترکیبی منتخب به صورت چرخشی در سالمندان می تواند، موجب بهبود پارامترهای مرتبط با راه رفتن شده و از این طریق باعث کاهش میزان خطر سقوط و در نتیجه کاهش مراجعات به مراکز درمانی در این گروه سنی بشود.

    کلیدواژگان: چرخش، تمرین، سالمندان، راه رفتن، افتادن
  • رقیه کوهستانی عین الدین، عارف فقیه*، زکیه احمدی، رضا جمهیری، سعید حسینی تشنیزی، حسین فرشیدی صفحات 266-279
    زمینه و هدف

    اضطراب یکی از مهم ترین مشکلات ذهنی در بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر می باشد که می تواند باعث پیامدهای منفی فیزیولوژیکی و روان شناختی شده و در نهایت منجر به افزایش طول مدت بستری در بیمارستان، افزایش نیاز بیمار به داروهای مسکن، افزایش هزینه ها و افزایش بروز عوارض آنژیوگرافی شود. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی بر اضطراب بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی تصادفی، 80 بیمار تحت آنژیوگرافی عروق کرونر که به بخش پست کت بیمارستان شهید محمدی بندرعباس در سال 1397 مراجعه کرده بودند انتخاب، و با استفاده از جدول اعداد تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله پدهای چشمی آغشته به 2/0 میلی لیتر اسانس نعنا و در گروه کنترل 2/0 میلی لیتر دارونما که برروی سینه آن ها نصب شده بود، به مدت 20 دقیقه استفاده شد. سطح اضطراب بیماران قبل و بعد از مداخله ثبت شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد اضطراب اشپیل برگر استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی مطابق اهداف مطالعه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که رایحه درمانی باعث کاهش معنادار اضطراب آشکار بیماران در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل شده است (006/0=p). همچنین آزمون آماری تی زوجی نشان داد در گروه مداخله میانگین نمره اضطراب بعد از مداخله به طور معنا داری کم تر از قبل از مداخله بوده است (001/0<p)، در حالی که این تفاوت در گروه کنترل معنادار نبود (90/0=p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های حاصل از مطالعه می توان نتیجه گرفت که رایحه درمانی با استنشاق رایحه نعنا بر کاهش اضطراب آشکار بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر موثر بوده است. توصیه می شود پرستاران جهت کاهش اضطراب بیماران از رایحه درمانی به عنوان یک روش غیردارویی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اضطراب، آنژیوگرافی عروق کرونر، رایحه درمانی، اسانس نعنا
  • محمد بخشی، سعید بشیریان، مجید براتی*، یدالله فتحی، میترا زندیه صفحات 280-294
    زمینه و هدف

    کارکنان اتاق عمل به دلیل صدمات نیدل استیک همواره در معرض عفونت های منتقل شده از راه خون قرار دارند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی در ارتقای رفتارهای پیشگیری کننده از صدمات نیدل استیک در کارکنان اتاق عمل انجام یافته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای از نوع پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل است که در سال 1397 در بین 90 نفر (هر گروه 45 نفر) از کارکنان اتاق عمل 4 بیمارستان آموزشی شهر همدان انجام گرفته است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ویژگی های فردی و حرفه ای نمونه ها و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. مداخله شامل 4 جلسه آموزشی بود که در مدت یک ماه برای گروه مداخله به اجرا درآمد. سه ماه پس از مداخله آموزشی از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 18 و به کارگیری آزمون های t مستقل، کای دو، تست دقیق فیشر و آنالیز کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که قبل از مداخله آموزشی اختلاف آماری معناداری در میانگین نمرات سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بین دو گروه آزمون و کنترل وجود نداشته است (05/0<p). اما بعد از مداخله آموزشی اختلاف آماری معناداری بین تغییرات قبل و بعد نمرات آگاهی، حساسیت درک شده، منافع درک شده، خودکارآمدی درک شده و رفتارهای پیشگیری کننده از نیدل استیک بین دو گروه مداخله و کنترل مشاهده شد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، به کارگیری مداخله آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی رویکرد مناسب و موثری در پیشگیری از نیدل استیک در بین نیروهای اتاق عمل می باشد.

    کلیدواژگان: اتاق عمل، نیدل استیک، نگرش
  • راحله عزتی*، مهین تفضلی، سید رضا مظلوم، نگار اصغری پور صفحات 295-308
    زمینه و هدف

    صلاحیت بالینی، توانایی انجام وظایف حرفه ای و هماهنگی مهارت های شناختی، ارتباطی و روان- حرکتی در مراقبت از بیمار است و همدلی یکی از عوامل تاثیرگذار در فرآیند کسب صلاحیت های بالینی است. با توجه به نقش صلاحیت بالینی در کیفیت مراقبت های مامایی، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مهارت همدلی بر صلاحیت بالینی دانشجویان مامایی انجام یافته است.

    روش بررسی

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1394 در مورد 73 دانشجوی مامایی و 438 مادر باردار انجام یافت. جهت سنجش صلاحیت بالینی دانشجویان از پرسشنامه صلاحیت بالینی استفاده شد که به دو شیوه خودارزیابی و ارزیابی توسط پژوهشگر (پس از سه بار مشاهده عملکرد دانشجو) تکمیل شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های کای دو، تی مستقل و تی زوجی در نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.

    یافته ها

    قبل از آموزش از نظر میانگین نمرات خودارزیابی صلاحیت بالینی و ارزیابی پژوهشگر، بین دو گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0<p). بعد از آموزش نیز از نظر نمره خودارزیابی صلاحیت بالینی بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0<p) اما نمرات ارزیابی صلاحیت بالینی توسط پژوهشگر در گروه مداخله به صورت معناداری بیش تر از گروه کنترل بود (05/0>p). همچنین تفاوت بین میانگین نمرات خودارزیابی صلاحیت بالینی قبل و بعد از آموزش بین دو گروه معنادار نبود (05/0<p)، اما تفاوت میانگین نمرات ارزیابی صلاحیت بالینی توسط پژوهشگر، قبل و بعد از آموزش بین دو گروه معنادار بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت همدلی روشی موثر در افزایش صلاحیت بالینی دانشجویان است.

    کلیدواژگان: همدلی، صلاحیت بالینی، مامایی، کارکنان بهداشتی، دانشجو
  • شیما مرادنژاد، علی منتظری، رویا صادقی*، آذر طل، میر سعید یکانی نژاد، بهرام محبی صفحات 309-326
    زمینه و هدف

    پوکی استخوان (Osteoporosis) یک بیماری خاموش و پیش رونده است که با افزایش سن موجب ناتوانی و معلولیت در افراد، به خصوص در زنان می شود و تبعات جبران ناپذیری در زندگی آنان ایجاد می کند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر رفتارهای ارتقا دهنده سلامت جهت پیش گیری از استیوپروز در زنان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شبکه بهداشت جنوب تهران انجام یافته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی با دو گروه مداخله و کنترل از نوع قبل و بعد است که در مورد 162 نفر (81 نفر گروه مداخله و 81 نفر گروه کنترل) از زنان سنین 30 تا 49 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی جنوب تهران در سال 1397 انجام یافت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات زمینه ای و فردی، پرسشنامه محقق ساخته براساس سازه های مدل بزنف و پرسشنامه استاندارد رفتارهای ارتقا دهنده سلامت HPLP II بود. قبل از اجرای مداخله آموزشی و شش ماه پس از اجرای آن، پرسشنامه ها برای هر دو گروه مداخله و کنترل تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون های آماری کای دو، تی تست، و تی زوجی در سطح معناداری از 05/0p< انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان در این مطالعه 47/5±79/37 سال بود. قبل از مداخله آموزشی دو گروه از نظر متغیرهای زمینه ای و فردی و سازه های مدل بزنف تفاوت معناداری نداشتند (05/0<p). پس از مداخله آموزشی میانگین نمره سازه های مدل بزنف و ابعاد رفتارهای ارتقا دهنده سلامت در گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنادار نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان دهنده تاثیر مثبت مداخله آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر رفتارهای ارتقا دهنده سلامت به منظور پیش گیری از استیوپروز در زنان بود. به کارگیری این مدل به عنوان یک الگوی موفق در مداخلات آموزشی در پیش گیری از استیوپروز در زنان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، رفتار سالم، استئوپروز
  • سهیلا جعفری میانائی، نصرالله علیمحمدی*، مرضیه حسن پور، امیرحسین بانکی پورفرد صفحات 327-342
    زمینه و هدف

    هر مدل مفهومی در پرستاری در صدد تبیین مفاهیم بنیادین رشته است، تا به عنوان چارچوب علمی و عملی، با در نظر گرفتن فرهنگ و ارزش های جامعه، امکان استفاده موثرتر آن در جوامع مختلف فراهم شود. این مطالعه با هدف طراحی مدل مفهومی مراقبت در دوران شیرخوارگی از دیدگاه اسلام، انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مدل مفهومی مورد استفاده در این مطالعه، براساس فرآیند ساخت مدل Walker و Avant (2011) در سال 1396 طی سه گام طراحی گردید: تکامل مفهوم و تعیین مفهوم مرکزی، ساخت گزاره ها و تعیین ارتباطات بین مفاهیم، سازمان دهی نظام مند ارتباطات و ساخت طرحی یکپارچه. قرآن، تفاسیر و روایات اهل بیت علیهم السلام از منابع مورد استفاده بودند.

    یافته ها

    در نتیجه تکامل مفهوم «مراقبت در دوران شیرخوارگی از دیدگاه اسلام»، شش مفهوم ایجاد گردید. مفهوم «شیرخوار، انسانی دارای کرامت و استعداد تعالی»، به عنوان مفهوم مرکزی و سایر مفاهیم عبارتند از: «اصول پایه ای پرورش»، «والدین، نمایندگان خدا در پرورش شیرخوار»، «مادر، مظهر خالقیت و ربوبیت خدا»، «کودک سالم و صالح»، «خداوند پروراننده مهربان». پس از تعیین ارتباط مفاهیم با یکدیگر، ساختار مدل مفهومی طراحی گردید.

    نتیجه گیری

    مراقبت در دوران شیرخوارگی، پروراندن انسانی است که از زمان لقاح، دارای کرامت و حقوق بوده و استعداد تکامل و تعالی را داراست. در دیدگاه اسلام، خداوند پروراننده ازلی و ابدی است که با محبت و کرامت، شیرخوار را می پروراند و مادر مظهر تجلی خالقیت و ربوبیت خدا در زمین است. شیرخوار امانت خدا نزد والدین و والدین به عنوان نمایندگان خدا، زمینه ساز و متولی امر پرورش شیرخوار هستند تا با رعایت اصول پرورش، کودکی سالم و صالح داشته باشند. مدل «مراقبت در شیرخوارگی از دیدگاه اسلام» یک مدل مفهومی است که می توان از آن در ساخت نظریه های کاربردی، فعالیت های بالین، تحقیق و آموزش به دانشجویان پرستاری و جامعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل پرستاری، مراقبت از شیرخوار، اسلام، ایران
  • شهناز طبیعی، سید علی معزی، غلامرضا شریف زاده، بهاره زارعی، فاطمه کبری شفیعی* صفحات 343-356
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی و عروقی به خصوص انسداد عروق کرونر از شایع ترین بیماری های منجر به مرگ در سطح جهان است. اخیرا برای درمان، از مداخله کرونر از طریق پوست، استفاده می شود که باعث کاهش قابل توجه در میزان مرگ و میر شده است. برای کاهش عوارض آنژیوپلاستی رفتارهای مراقبتی پرستاران اهمیت خاصی دارد. هدف این مطالعه تعیین تاثیر اجرای روش مراقبت پرستاری اولیه بر درک بیماران از رفتارهای مراقبتی پرستاران بعد از انجام آنژیوپلاستی عروق کرونر بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مداخله ای تصادفی شاهددار، تعداد 60 نفر بیمار که پس از آنژیوپلاستی در بخش مراقبت های ویژه قلبی بیمارستان رازی شهر بیرجند از اسفند 1397 لغایت اردیبهشت 1398 بستری شده بودند، به روش در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه 30 نفره تخصیص یافتند. برای بیماران گروه کنترل مراقبت های معمول بخش به روش موردی و برای بیماران گروه مداخله مراقبت های پرستاری اولیه براساس فرآیند پرستاری اجرا گردید. در زمان ترخیص، پرسشنامه استاندارد درک از رفتار مراقبتی پرستاران برای همه بیماران به روش مصاحبه تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون t مستقل در سطح معناداری 05/0p< تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بعد از مداخله، میانگین نمره کلی درک از رفتار مراقبتی و همچنین ابعاد «احترام» و «اطمینان از حضور انسانی» در گروه مداخله به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بوده است (05/0<p). اما در ابعاد «گرایش و ارتباط مثبت»، «دانش و مهارتحرفهای» و «توجه به تجارب دیگری» تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ارایه مراقبت پرستاری به روش اولیه منجر به افزایش درک بیمار از رفتار مراقبتی پرستاران و افزایش حس احترام و اطمینان از حضور انسانی پرستار می شود. لذا به کارگیری این روش مراقبتی در بخش مراقبت های ویژه قلبی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: پرستاری اولیه، درک، مراقبت، بیماران، پرستاران، آنژیوپلاستی عروق کرونر
|
  • Zahra Tayebi Myaneh, Farnoosh Rashvand, Fariba Abdolahi* Pages 238-250
    Background & Aim

    Sleep disturbances in type II diabetes patients due to insulin resistance is a risk factor for the exacerbation of the disease. Therefore, assessment of the factors affecting the improvement of sleep in diabetic patients is a necessity for health care providers. The aim of this study was to investigate the relationship between sleep quality and self-management in type 2 diabetes patients.

    Methods & Materials

    This is a descriptive, cross-sectional study. A total number of 170 patients with type 2 diabetes referred to the medical centers affiliated to Qazvin University of Medical Sciences were included using the convenience sampling method in 2018-2019. Data were collected by the Richards-Campbell Sleep Questionnaire (RCSQ) and the Diabetes Self-management Questionnaire (DSMQ). Data were analyzed by the SPSS software version 21 using the descriptive/analytical statistics.

    Results

    The results showed that the mean score of sleep quality was 49.89±25.90 (range: 0-100) and mean score of self-management was 31.82±6.80 (range: 0-48). The results from the Pearson correlation analysis showed a significant relationship between sleep quality and self-management (P<0.05). Also, the stepwise linear regression model showed that the use of health care systems and physical activity and other variables such as marital status and weight of patients had a significant effect on their sleep quality (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the study showed that an increase in the patients’ self-care status, use of health care systems, increased daily physical activity and having an ideal weight can be predictors in improving patientschr('39') sleep quality. Therefore, providing infrastructure programs such as continuing education and providing appropriate care programs for diabetics to improve self-management activities, as well as increasing daily physical activity, increasing the use of health systems, and weight control can improve the sleep quality of this group of patients who account for a significant proportion of chronic diseases in communities.

    Keywords: sleep, self-management, type II diabetes
  • Mojtaba Babaei Khorzoghi* Pages 251-265
    Background & Aim

    With age, some physiological changes cause a negative effect on gait patterns. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of a 6-week rotary exercises program on spatial and temporal gait parameters in elderly men.

    Methods & Materials

    This was a quasi-experimental study. A total of 38 employees and retirees over 60 years of age from Isfahan University of Technology in 2019, were selected by the convenience and purposeful sampling and were randomly divided into experimental and control groups (19 people). The gait parameters were assessed through marking the subjects’ trunk and lower extremities, along with simultaneously filming from three directions (anterior, posterior, and lateral) with a Canon 700D camera, and loading the videos into KINOVEA software. The exercise program were performed in three 60-minute sessions per week for six weeks. To analyze the data, descriptive statistics and the analysis of variance with repeated measures were used.

    Results

    The results showed a significant difference in the number of steps per minute (Cadence) (P<0.001), step speed (P=0.019), stride time (P<0.001), step time (P<0.001), time of stretching or deployment (P=0.002), oscillation time (P<0.001) and dual protection time (P=0.014), but other parameters such as stride length (P=0.102), step length (P=0.137) and step width (P=0.089) were not significantly different.

    Conclusion

    Implementation of the 6-week combined rotary exercises program in the elderly can improve the gait parameters, reduce the risk of falls and thus reduce the number of referrals to treatment centers in this age group.

    Keywords: rotation, exercise, elderly, gait, falling
  • Roghaye Koohestani Ein-O-Din, Aref Faghih*, Zakie Ahmadi, Reza Jamhiri, Saeed Hosseini Teshnizi, Hossein Farshidi Pages 266-279
    Background & Aim

    Anxiety is one of the most important mental problems in patients who are candidate for coronary angiography, which can have negative physiological and psychological consequences and ultimately lead to the increased hospital stay, increased patient need for analgesics, increased costs and increased incidence of angiographic complications. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of aromatherapy on anxiety in patients undergoing coronary angiography.

    Methods & Materials

    In this randomized clinical trial, 80 patients undergoing coronary angiography referred to the post-cath. ward of Shahid Mohammadi hospital in Bandar Abbas in 2018 were selected and allocated into two groups of intervention and control through the random numbers table. In the intervention group, the eye pads impregnated with 0.2 ml of peppermint oil were used, and in the control group, the pads impregnated with 0.2 ml of placebo were placed on their chest for 20 minutes. Patient’s anxiety levels were recorded before and after the intervention. A demographic characteristics questionnaire and the Spielberger standard questionnaire were used for the data collection. The   data were analyzed by the SPSS software version 24 using the descriptive and inferential statistical methods in accordance with the objectives of the study.

    Results

    The results of data analysis showed that aromatherapy reduced the anxiety of patients in the intervention group, which was significantly different from the control group (P=0.006). Paired t-test also showed that in the intervention group, the mean score of anxiety after the intervention was significantly lower than that of before the intervention (P<0.001), however this difference was not significant in the control group (P=0.90).

    Conclusion

    Based on the findings of the study, we can conclude that aromatherapy with the inhalation of peppermint aroma has been effective in reducing anxiety in patients undergoing coronary angiography. It is recommended that nurses use aromatherapy as a non-pharmacological approach to reduce the patientschr('39') anxiety.

    Keywords: anxiety, coronary angiography, aromatherapy, peppermint oil
  • Mohammad Bakhshi, Saeed Bashirian, Majid Barati*, Yadollah Fathi, Mitra Mitra Zandieh Pages 280-294
    Background & Aim

    Operating room personnel are always exposed to blood-borne infections because of Needlestick Injuries (NSIs). Thus, this study was conducted to determine the effectiveness of an educational intervention to promote NSIs preventive behaviors among the operating room personnel based on the health belief model (HBM).

    Methods & Materials

    This is an interventional study with a pre-test/post-test, control group design, conducted on 90 operating room personnel (45 personnel in each group) from four hospitals in Hamadan City in 2018. The participants completed a self-administered questionnaire including demographic and professional variables and HBM constructs. The intervention included four educational sessions held for the experimental group within one month. Both groups were followed up for three months after the intervention. Data were analyzed by the SPSS software version 18 using independent t-test, chi-square, Fisher exact test, and analysis of covariance (ANCOVA).

    Results

    The results showed that before the educational intervention, there was no statistically significant difference in the mean scores of HBM constructs between the experimental and control groups (P>0.05). However, after the educational intervention, both the experimental and control groups had a statistically significant difference between before and after changes in the mean scores of knowledge, perceived vulnerability, perceived benefits, perceived self-efficacy, and NSIs preventive behaviors (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, applying the educational intervention based on the HBM is an appropriate and effective approach in preventing NSIs among the operating room personnel.

    Keywords: operating room, needlestick, attitude
  • Rahele Ezzati*, Mahin Tafazoli, Seyed Reza Mazlom, Negar Asghari Pour Pages 295-308
    Background & Aim

    Clinical competence is the ability to perform professional tasks and coordinate cognitive, communication and psycho-motion skills in patient care, and empathy is one of the factors influencing clinical competence. Given the role of clinical competence in the quality of midwifery care, this study aimed to determine the effect of empathy skill training on clinical competence in midwifery students.

    Methods & Materials

    This randomized clinical trial study was conducted on 73 midwifery students and 438 pregnant women in 2015. A clinical competence questionnaire was used to assess the clinical competence of the students, which was completed in two ways by self-assessment and researcher assessment (after reviewing the studentchr('39')s performance for 3 times). Data were analyzed by chi-square test, independent t-test and paired t-test using the SPSS software version 16.

    Results

    There was no significant difference between the two groups in the mean score of clinical competence in the ways of self-assessment and assessment by the researcher before the intervention (P>0.05). Results from the post-intervention showed that there was significant difference between the two groups. However, the clinical competence score by the researcher assessment in the intervention group was significantly higher than in the control group (P<0.05). Also, the difference in the mean scores of the self-assessment of clinical competence before and after the intervention between the two groups was not significant (P>0.05), but the difference in the mean scores of the researcher assessment of clinical competence before and after the intervention between the two groups was significant (P<0.05).

    Conclusion

    Empathy skill training is an effective way to increase the clinical competence of students.

    Keywords: empathy, clinical competence, midwifery, health personnel, students
  • Shima Moradnejad, Ali Montazeri, Roya Sadeghi*, Azar Tol, Mir Saeed Yekaninejad, Bahram Mohebbi Pages 309-326
    Background & Aim

    Osteoporosis is a silent and progressive disease that causes disability in people particularly women, with age and has irreversible consequences in their lives. This study aimed to determine the effect of an educational intervention program based on BASNEF model on prevention of osteoporosis among women referred to health centers in the south of Tehran.

    Methods & Materials

    This is a quasi-experimental study with two groups of intervention and control, performed on 162 women (81 in the intervention group and 81 in the control group) aged 30-49 years, referred to health centers in the south of Tehran in 2018. The data collection tool included demographic information, a researcher-made questionnaire based on BASNEF model constructs and another part of the questionnaire was Health Promotion Standards Questionnaire (HPLP II). Questionnaires were completed for both the intervention and control groups before and six months after the intervention. Data were analyzed by the SPSS software using chi-square, t-test, and paired t-test at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean of women’s age in this study was 37.79±5.47 years old. There was no significant difference in demographic variables and BASNEF model constructs before the intervention (P>0.05). After the intervention, the mean score of BASNEF model constructs and the dimensions of health promoting behaviors significantly increased in the intervention group (P<0.001).

    Conclusion

    The study results revealed a positive effect of the BASNEF model-based educational program on health promoting behaviors regarding osteoporosis prevention among women. It is suggested to use this model as a successful model in educational interventions to prevent osteoporosis in women.

    Keywords: educational intervention, health behavior, osteoporosis
  • Soheila Jafari-Mianaei, Nasrollah Alimohammadi*, Marzieh Hasanpour, Amir-Hosein Banki Pour-Fard Pages 327-342
    Background & Aim

    Each conceptual model in nursing seeks to explain the fundamental concepts of the discipline based on the culture and values of societies in order to be used more effectively, as a scientific and practical framework. The aim of this study was to design a conceptual model of care during infancy from Islam perspective.

    Methods & Materials

    The conceptual model used in this study was designed based on the model synthesis process developed by Walker and Avant (2011) in three steps in 2017: Concept development and specifying focal concept, statement synthesis and identifying connections between concepts, systematic organization of connections and building an integrated representation. Qur’an and its interpretation books and Shiite Hadith books were of the resources.

    Results

    As a result of developing the concept of “care during infancy in terms of Islam”, six concepts were synthesized. “Infant as a person with dignity and potential for excellence” was as the focal concept. Other concepts included “basic principles of nurturing”, “parents as the representatives of God in nurturing infants”, “mother as the symbol of creativity and divinity of God”, “healthy and competent child”, and “God as the merciful nurturer”. After defining connections between the concepts, the structure of conceptual model was presented.

    Conclusion

    Infant care is nurturing a human being who has dignity, rights and potential for excellence from the time of conception. From Islam perspective, God is the eternal nurturer who nurtures the infant with kindness and dignity, and mother is the manifestation of the creativity and divinity of God. The infant is entrusted to the parents by God, and parents are the agents of God who lay the groundwork for nurturing the infant. In order to have a healthy and competent child, observing the principles of nurturing is important. “Care during infancy from Islam perspective” model is a conceptual model that can be used for the development of applied theories, clinical practice, research, and education of nursing students and the community.

    Keywords: concept, nursing model, infant care, Islam, Iran
  • Shahnaz Tabiei, Seyyed Ali Moezi, Gholamreza Sharifzadeh, Bahare Zarei, Fatemeh Kobra Shafiei* Pages 343-356
    Background & Aim

    Cardiovascular diseases, especially coronary artery disease, are one of the most common causes of death worldwide. Recently, coronary intervention through the skin has been used for treatment, which has significantly reduced mortality rates. Nursing care behavior is of special importance in reducing the complications of angioplasty. The purpose of this study was to determine the effect of primary nursing care on the patients’ perception of nursing care behavior after coronary angioplasty.

    Methods & Materials

    In this randomized controlled clinical trial, 60 patients admitted from February 2018 to April 2018, to the CCU of Razi hospital in Birjand were selected by the convenience sampling method and assigned into two groups of 30, using a simple random allocation method. For the patients in the control group, routine care was delivered case by case, and for the patients in the primary nursing care group, care was provided based on the nursing process. At the time of discharge, the Caring Behaviors Inventory (CBI) was completed for the patients via interviews. Data were analyzed using the independent t-test and the significance levels of 0.05.

    Results

    The results showed that the mean scores of perception of care behavior and dimensions "respect" and "assurance of humanistic presence" in the intervention group were significantly higher than those of in the control group (P<0.05). However, no significant differences were observed between the two groups in the dimensions "positive attitude and relationship", "knowledge and professional skill" and "attention to other experiences" (P>0.05).

    Conclusion

    Provision of primary nursing care leads to improving the patient’s perception of nursing care behavior, increasing sense of respect, and assurance of humanistic presence of the nurse. Therefore, it is recommended to use this caring method in the cardiac intensive care unit.

    Keywords: primary nursing, perception, caring, patients, nurses, coronary ‎angioplasty